Omaisen opas

Hautaukseen liittyviä ohjeita

Kuolema

Kasteessa alkanut matka Jumalan luo saa päätöksensä kristillisissä hautausmenoissa.

Hautaan siunaamisen päivä on poisnukkuneen uusi syntymäpäivä, jossa juhlitaan hänen syntymäänsä uuteen ikuiseen elämään.

Samalla omaisia lohdutetaan Raamatun sanalla, selitetään kuolemaan liittyviä asioita uskontunnustuksen mukaan, kristillisen seurakunnan tuella.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten järjestäminen on lähiomaisten ainutlaatuinen tehtävä, jota ei kannata hoitaa pelkällä puhelinsoitolla. Hautajaisjärjestelyt käynnistyvät ottamalla yhteyttä seurakuntamestariin puh 040-5686272.

Seurakuntamestarin kanssa sovitaan hautaukseen liittyvät asiat:

• Siunauksen aika ja paikka
  • Hautapaikka
  • Pappi (toimituskeskustelu)
  • Kanttori (virret ja muu mahdollinen musiikki)
  • Muistotilaisuuden paikka
  • Sanomakellot
  • Suntio (käytännön neuvot)
  • Kirkossa ilmoittaminen

Siunauksen aika ja paikka

Pääasiallisin siunauspäivä on lauantai, klo 10.00 tai 14.00 ovat vakiintuneet ajat. Myös kaikki muut päivät ovat mahdollisia siunauspäiviä, niin sovittaessa.

Siunauksen toimittaa Vesannon seurakunnan pappi tai hänen sijaisensa. Sovitaan ennen siunausta papin kanssa käytävä keskustelu, jossa omaiset kertovat vainajasta. Sovitaan siunaustilaisuuden yksityiskohdat ja virret. Tavallisimmin siunaustilaisuuden ohjelmassa on alkusoitto, virsi, siunaus, virsi, kukkien laskeminen sekä loppuvirsi ja saattosoitto. Muun musiikin valinnassa voi asiantuntija-apua antaa kanttori.

Arkun saattamiseen kylmiöstä kirkkoon tarvitaan kuusi kantajaa, samoin kirkosta haudalle saattamiseen. Hautauslupa toimitetaan ennen hautausta seurakuntaan, mikäli se on tullut suoraan omaisille.

Muistotilaisuuden omaiset järjestävät haluamallaan tavalla. Se voidaan järjestää kotona tai muussa tarkoitukseen sopivassa paikassa, esim. seurakuntakodissa. Pappi ja kanttori ovat valmiit aina osallistumaan muistotilaisuuteen. Asia on silti hyvä varmistaa heidän kanssaan.

Hautapaikka

Mikäli vainajalla on lähiomaisia haudattuna Vesannon hautausmaihin, pyritään hänet hautaamaan suvun hautapaikkaan. Vapaita hautapaikkoja on vanhan hautausmaan lisäalueella (= kirkon vieressä oleva alue) ja uudella hautausmaalla (n. kilometrin päässä kirkosta), sekä ns. tunnustuksettomien alueella, joka sijaitsee uuden hautausmaan kulmauksessa.

Hautapaikka maksaa 250 € (uusista hautapaikoista).

Hautausmaksu
Arkkuhauta 400 €
Uurnahauta 125 €

Seurakuntatalon vuokrat, sisältävät arvonlisäveron
Sali +  tarjoiluhuone + keittiö 80 €
Ystävänkammari 17 €

Kirkkoon kuulumattomilta peritään hautajaistilaisuuksista 2,5 kertainen vuokra
Sali + tarjoiluhuone + keittiö 200 €

Hautauksen jälkeen

Hautauksen jälkeen omaisten on poistettava kukkalaitteet hautakummulta. Jätteet tulee lajitella.

Hauta on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuna.

Sanomakellot

Sanomakelloja soitetaan pääsääntöisesti arkisin klo 10.00 - 12.00 välisenä aikana. Erityisestä syystä voidaan sanomakellot soittaa muunakin aikana. Esim. vainajaa tuodaan muuna aikana ja saattamassa on lähiomaisia kaukaa, eivätkä he voi olla kelloja kuulemassa esim. seuraavana päivänä.

Kellojensoitto aloitetaan aikuisille isolla kellolla ja alle rippikouluikäiselle pienellä kellolla, soiton pituus molemmissa tapauksissa on 15 minuuttia.

Keskusteluapua

Surunsa keskellä ihminen tuntee usein olevansa yksin. Kuunteleva lähimmäinen on silloin suureksi avuksi. Seurakunnan työntekijät ovat valmiit olemaan omaisten tukena. Heihin voi ottaa yhteyttä kirkkoherranviraston kautta tai henkilökohtaiseen numeroon soittamalla. Tarvittaessa on pyhäinpäivistä aloitettu ns. sururyhmä, jossa keskustellaan vertaisryhmänä suruun ja menetyksiin liittyvistä kysymyksistä. Ryhmä on kaikille avoin.

Vuoden aikana kuolleiden omaiset kutsutaan pyhäinpäivän kirkkoon, jolloin sytytetään kynttilä jokaiselle vainajalle.

Keskusteluapua antaa myös mielenterveysneuvola
puh. 017-171236 ja 017-171237