Konsertteja

Marina Väisä ja Anu-Kaisa Ageenko

Marina ja Vesannon urut

Marina Väisä - nuori huippu-urkuri Pietarista

Marina Väisä valmistui Pietarissa Rimski-Korsakovin musiikkiopistosta pedagodi  M. I. Lebedjan luokalta vuonna 1999. Vuonna 2004 hän valmistui  Pietarin konservatorion vanhojen soittimien luokalta erinomaisin arvosanoin urkujen soitossa professori, urkutaitelija T. M. Tsausovan ohjaamana ja sekä cembalon soitossa I. V. Rozanovan ohjaamana. Vuonna 2005 hän valmistui Sibelius Akateemialta, professori Olli Porthanin johdolla. Vuonna 2006 hän suoritti vielä jatkotutkinnon urkujensoitossa.

Koulutuksen aikana Marina Väisä  osallistui kansainvälisille mestarikursseille, joissa opettajina olivat L. Lomann, J. Laukvik, V. Tserer, P. Van Dyke,  Zh. Wolfs, L. Gielmi , B. Focrulle , K. Jussila. Gartowin rahaston stipendiaattina hän sai opiskella kuukauden Stuttgartin musiikki- ja taidekorkeakouluassa professori L. Lomannan johdolla.

Vuodesta 1991 2013 asti  Marina Väisä on toiminut Kelton evankelis-luterilaisen Pyhän Yrjön seurakunnan kuoronjohtajana ja urkurina  ja  vuodesta 2009 Pyhän Marian kirkon pääurkurina.  Marina Väisä vastaa Pyhän Marian kirkon konserttitoiminnasta, jossa esiintyvät sekä venäläiset että ulkomaiset  orkesterit,  kuorot ja solistit.  Siihen kuuluvat urkukonsertit koko Venäjän ainoilla barokkiuruilla, jotka on  rakennettu  G. Zilbermannin urkutehtaan perinteen mukaan. Hän osallistui urkujen rakennusprojektiin vastaavana kuraattorina.

M. Tariverdievan III:ssa Kansainvälisessä urkukilpailussa Marina Väisä sai kaksi erityispalkintoa. M. Taridievan IV:ssä Kansainvälisessä urkukilpailussa hän sai erikoispalkintona konserttikiertueen Pohjois-Englannissa.

Marina Väisä on toiminut urkuimprovisaation, musiikkiesitysten ja pedagogiikan opettajana Pietarin konservatoriossa Urkujen ja cembalon soiton osastolla vuodesta 2005 lähtien, urkuimprovisaation lehtorina Pietarin valtion yliopistossa Urku- ja kellosoittimien osastolla vuodesta 2010 vuoteen 2015 asti, sekä Inkerin kirkon Kelton teologisen seminaarin urkurikurssien opettajana vuodesta 2001 lähtien vuoteen 2014 asti.

Marina Väisä esiintyy säännöllisesti Pietarin johtavissa konserttisaleissa omin konsertein sekä yhdessä instrumentalistien ja laulusolistien kanssa. Marina Väisä on pitänyt konsertteja useissa kaupungeissa Suomessa ja Virossa, Ruotsissa, Englannissa ja Saksassa. Hänen laaja ohjelmistonsa urkurina esittelee teoksia eri aikakausilta. Vuonna 2012 hän julkaisi yhdessä Pietarin Oopperan mezzosopraano Elena Eremeevan kanssa CD-levyn "Barokkimusiikkia uruille ja mezzo-sopraanolle". Teos äänitettiin Pyhän Marian kirkossa Pietarissa.

Anu-Kaisa Ageenko

Konsertissa lauloi vesantolainen pianonsoitonopettaja ja esiintyvä muusikko Anu-Kaisa Ageenko. Vuosina 2000-2004 hän on opiskellut musiikkia Pohjois-Karjalan AMK:ssa pääaineenaan piano ja toiminut sittemmin pianonsoiton sekä muissa musiikinopetustehtävissä. Parhaillaan hän
viimeistelee musiikkipedagoginopintojaan Savonia AMK:ssa. Klassista laulua Ageenko on opiskellut Joensuussa sekä Savonia AMK:ssa opettajinaan mm. Raija Puhakka sekä Annastiina Tahkola. Kuluvasta syksystä alkaen Ageenkon laulunopettajana toimii pietarilaisen Konevitsa-kvartetin laulaja Maksim Mostovoj.

Heino Keränen